Eduwaiti

Muscician

Biography

Jason Eduwaiti - 3 Juli 1989

Jason Eduwaiti, geboren op 3 Juli 1989, komt uit het dorp Futunakaba, aan de Boven Surinamerivier

in het district Sipaliwini. Music is “a way of life” in het dorp Futunakaba. Jason’s eerste muzikale invloed kwam van zijn Vader George Eduard, en Gadu A Fesi (God Before Us), een band bestaande uit zijn vader, ooms en tantes die de Saramaccaanse Gospelmuziek hebben ontwikkeld, heeft veel invloed gehad op hem.

De eerste band van Jason heette Changes, welke de houseband bij Stichting Cultureel Centrum Suriname (CCS) was onder begeleiding van Gerold Yngard (nu musical director Ala Kondre Dron). Gerold Yngard heeft de toenmalige band bij elkaar gebracht. In 2009 richten Jason Eduwaiti, Jered Eduard (drummer), Steve Jabini (gitarist) een

Jason Eduwaiti

Artist statement

Music is “a way of life”

Naarmate hun muzikale carrière vorderde, schreven de leden van Jong Jazz Sound zich in op het Surinaams Conservatorium in 2011. Op het Conservatorium, werd al snel duidelijk dat muziek een serieuze job is. Van Michael Groenhart kreeg Jason toen het advies om de naam van de band te herzien. De associatie met jong en talentvol zou volgens hem niet meer werken naarmate je ouder wordt. Het zou altijd de gedachte oproepen van onvolwassenheid. Er werd toen gezocht naar een volwassenere naam. Op een gegeven moment, las Jason een krantenartikel van de eerste muziekschool opgericht in 2010 te Jaw Jaw, genoemd Ko Haika, hetgeen betekent “Kom Luisteren” in het Saramaccaans, De roeping ontstond om iets met muziek vanuit zijn roots te gaan doen. Er werd gekeken naar een fusie tussen Saramaccaans en Jazz. Jason wilde in eerste instantie muziek maken voor het Saramaccaans publiek, maar het concept van Jazz als luistermuziek zou een drempel kunnen vormen voor dat publiek, welke meer gecharmeerd was van dansmuziek. De naam werd intussen veranderd van Jong Jazz Sound naar Haika, hetgeen luisteren of gehoorzamen betekent. Jason Eduwaiti staat ingeschreven als Jason Eduard bij de burgerlijke stand, hij koos bewust voor een Saramaccaanse artiestennaam: Jason Eduwaiti. Later groeide de ambitie om niet alleen het Saramaccaans publiek te bereiken, maar ook de rest van de wereld.

Jason Eduwaiti